Bij BuroNazorg kun je een eenjarige opleiding tot rouwbegeleider volgen. Tijdens deze opleiding krijg je les van de volgende docenten:
Henriette Doosje
Henriette is hoofddocent van de opleiding. Na afronding van haar opleiding tot maatschappelijk werkende in 1989, werkte ze 12 jaar in de jeugdhulpverlening. Ze volgde een posthbo-opleiding supervisie- en begeleidingskunde en diverse trainingen op het gebied van verlies, rouw en trauma, en specialiseerde zij zich in het geven van begeleiding, advies en training bij verlies en rouw. In 2004 richtte ze BuroNazorg op. Vanuit BuroNazorg verzorgt ze opleidingen en trainingen op het gebied van verlies en rouw. Ook werkt ze een dag in de werk in haar praktijk voor verlies- en rouwbegeleiding. Naast haar werkzaamheden voor BuroNazorg werkte ze ruim tien jaar als docent en supervisor bij de opleiding Social Work van Hogeschool Windesheim.
In mijn leven ben ik regelmatig geconfronteerd met verlies. Ik ervoer het als moeilijk, zwaar en soms eenzaam om mijn leven weer ‘op de rails’ te krijgen. In mijn werk als maatschappelijk werkende merkte ik dat er in organisaties vaak ook weinig aandacht, laat staan deskundigheid was rondom verlies en rouw. Daarom heb ik BuroNazorg opgericht. De combinatie van mijn persoonlijke levenservaring en professionele deskundigheid is waardevol gebleken bij het opleiden van professionals op het gebied van rouwbegeleiding. Het is mijn missie om er samen met de gastdocenten voor te zorgen dat mensen die te maken hebben met verlies de professionele aandacht en zorg krijgen die zij nodig hebben.
Arianne Wennekes
Arianne is rouwbegeleider en deelt graag haar passie voor het inzetten van verwerkend schrijven binnen de (rouw)begeleiding. Binnen haar eigen programma Schrijf je Rouw leren mensen zelf woorden geven aan wat zij voelen en ervaren rondom een verlies en rondom het leren leven met en na verlies.
Van schrijven, laten schrijven én van spreken over schrijven gaat mijn vuurtje standaard wat feller branden. Net als van samen heel bewust stilstaan bij wat je doet en vooral waarom je doet wat je doet. Die ingrediënten kun je dan ook verwachten als je mij tegenkomt in de les.
Schrijven kan een krachtig en helpend middel zijn om in te zetten wanneer het gaat over rouw in je leven verweven. Het is laagdrempelig in te zetten, omdat het alleen pen en papier vraagt. Schrijven kan in allerlei vormen, waarvoor ik je graag het een en ander aan kennis en inspiratie aanreik. Schrijven kan voor mensen een fijne manier zijn om de blik naar binnen te richten, te voelen, te verkennen. Waar rouw raakt. Wat nodig is om de blik van binnen weer wat naar buiten te kunnen richten, het leven in. We hebben niet alleen aandacht voor verschillende werkvormen, maar juist ook voor de houding die jij daarin als begeleider kunt aannemen om de ander zo effectief mogelijk te ondersteunen. Ik kom je graag tegen in de jaaropleiding!”
Nick Schers
Nick is beeldend creatief therapeut, rouwbegeleider en eigenaar van Op beide benen. Vanuit deze kennis en vaardigheden is hij docent bij BuroNazorg.
“Ik heb er geen woorden voor…” hoor ik mensen vaak zeggen als zij praten over ingrijpende gebeurtenissen in hun leven. Door creatieve werkvormen in te zetten, komen gesprekken weer op gang. Gedachten en emoties krijgen vorm en soms wordt letterlijk zichtbaar waar in het proces de pijn of blokkade zit. Als docent wil ik cursisten laten ervaren wat de kracht van beeldend werken kan zijn. Door brede, toegankelijke opdrachten te geven, wil ik hen inspireren om hiermee zelf aan de slag te gaan binnen de setting waarin zij werkzaam zijn.
Naast rouwbegeleider is Nick inmiddels 10 jaar werkzaam bij Pluryn , vanaf 2021 als integraal manager: verantwoordelijk voor 6 teams/locaties (LVG+ met bijkomende psychiatrische- en gedragsproblematiek)
Mettelina Baarda
Sinds 2011 ben ik actief in mijn eigen praktijk Aandacht voor Verlies en Rouw. Persoonlijke verliezen hebben ervoor gezorgd dat ik anders in het leven ben gaan staan en een andere richting aan mijn (werk)leven heb gegeven.
Ik ben me door mijn eigen zoektocht bewust geworden dat het soms heel prettig is dat iemand onbevooroordeeld een poosje met je meeloopt en je soms liefdevol een spiegel voorhoudt. Door aandacht te geven aan je verlies en rouw mag het er ècht zijn en kan het verlies een andere vorm aannemen zodat je beter in staat bent het verlies met je mee te dragen.
Na de HBO opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening, coaching en counseling ben ik mij middels veel diverse scholingen en trainingen gaan verdiepen en specialiseren in verlies en rouw (Ik heb o.a. de opleiding bij Buro Nazorg zelf ook gedaan … ).
Ik neem vol enthousiasme mijn kennis en ervaringen(schoolmaatschappelijk werker bij ROC ‘de Friese Poort’ , trainer bij 113 zelfmoordpreventie en mijn eigen rouwbegeleiding-praktijk) mee om jou te ontmoeten op het intensieve maar ook mooie ‘verlies- en rouwpad’.